Altatóeredet

Altatóeredet

Még nem teljesen tisztázódott le bennem, hogy mit is szeretnék itt látni, mit is jelent számomra egy dal eredete, és egyáltalán – érdekel-e bárkit is ez az egész, de tegyünk egy próbát.

Mivel mással is nyithatnék itt, mint az Altató. Ez volt az első Apatolla dal, az első dallam, amire szöveget írtam Máténak.
Az egész úgy kezdődött, hogy ’98 nyarán véresre játszottuk öcsémékkel a Final Fantasy VII (Square/Sony computer Entertainment) című rpg klasszikust PS-en (a videójáték-történelem egyik legjobb alkotását szvsz.). És az évek során azért előfordult, hogy újrajátszottuk, kijött hozzá előzmény és utózmány, szóval mindig volt ok arra, hogy nosztalgiázzunk. A játék egésze magával ragadó, és ebben igen meghatározó szerepe van a zenének is. A zseni, aki a hangjegyek mögött ügyködött, Nobuo Uematsu. Nem véletlen, hogy őt kérték fel a ’94 óta fejlesztett játék zenevilágának megálmodására, az előző 6 részt is ő vitte – de most sokkal több tere volt. Még úgy is, hogy lemondott az eredetetileg tervezett CD-minőségről: 8 helyett 16(24) csatorna – aki ennél többre kíváncsi, itt egy jó kis angol nyelvű review. Szóval ennek a játéknak két kiemelkedően híres trackje a “One-Winged Angel” (片翼の天使 Katayoku no Tenshi) – meghallgatható egy részlet itt-, és az “Aerith’s Theme” (エアリスのテーマ Earisu no Tēma) – egy kellemesen giccses feldolgozása youtubeon: tessék. Utóbbi szolgált nekem is alapul – mármint az eredeti track, nem a hegedű/zongora cover 🙂 .

Máté első hónapjaiban úgy alakult a napirendünk vége, hogy az esti és első éjszakai etetés közben én ringattam álomba őt. Eközben énekeltem, “dúdoltam – halkan”… igen, Ákos dalokat is, musical részleteket, és mivel szerintem szép, nyugtató dallam, és mivel évek óta szól a fejemben már, az Aerith dal elejét is. Aztán pár hét után meguntam, hogy csak dúdolgatom neki ezt, és arra gondoltam, hogy mennyivel jobb lenne ha lenne hozzá dalszöveg is. És ha már altatáskor énekelem neki, akkor legyen valami altatós témájú. Minden éjjel, amikor ez a dal jött a sorban, bővült a szöveg. Pár sor, első versszak, és így tovább, de csak azután írtam le az egész szöveget, hogy összeállt mindhárom verse. Kicsit csiszolgattam még a szavakat, aztán elővettem a gitárt, és addig matattam rajta, míg meg nem találtam azokat az akkordokat, amikkel tetszett a hangzás. Próbálkoztam több féle tempóval, ritmussal, végül amellett maradtam, amit most is hallani a felvételen. Füttyögéses felvezetés, aztán bontva kísérő Allegro.

És ha ezek után a dalra is kíváncsi vagy…

Hallgasd meg:

Olvasd el

-> itt.

És a kettő együtt egy Lyric videóban

-> itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top