Az ici-pici pókkirályfi és a Színe-Váltó sárkány | Hatodik rész

Az ici-pici pókkirályfi és a Színe-Váltó sárkány | Hatodik rész

A kis Plinc elmesélte rendre mi történt: hogyan szerzett hátast, hogyan találta meg a sárkányt, s hívta viadalra, hogyan ejtette a beste szárnyas pikkelyest foglyul, aztán.. kénytelen-kelletlen azt is elmesélte, hogy a sárkány hogyan futamította őt meg, mert a történet eléggé sántított volna ezek nélkül a részletek nélkül, meg aztán.. segítségre volt szüksége, és ha nem mondja el, mivel is állnak pontosan szemben, akkor hogyan tovább?

Egy szó mint száz, Sámson figyelmesen hallgatta a hős pók előadását, és szöget ütött a fejébe egy gondolat – Plinc hálója nem egyszerű pókfonál. Megvizsgálta, és arra a következtetésre jutott, hogy a kellő anyagok hozzáadásával olyan hálót fog tudni szőni a bátor nyolclábú, ami rugalmas és ellenálló, akár az acél, sokkal jobban bírja a meleget, és talán ha ezzel az anyaggal hálózza be a szörnyet – az többé nem fog királylányokat rabolni…

Neki is látott hát: kotyvasztott. Öntögette egymásba a különböző fiolákból a furcsábbnál is furcsább löttyöket, néha felhevítve a tábortűz fölé akasztott aprócska bográcsban, néha vegyítve különböző porrá aprított és őrölt anyagokkal, míg egyszercsak rendkívül elégedett fejet vágva a magasba emelt egy kis tégelyt: “Elkészült!” Plincnek meg kellett mártóznia benne, és várni egy picit, amíg teste magába szívja, aztán uccu neki, irány föl a fán, meg sem állt a sárkány rejtekéig.

Eközben Lille összeszedte magát: a romokból újratákolta hajlékát, de úgy döntött, most a nagyobb sziklák mögötti védettebb helyen állítja fel. Így aztán ha az – éppen ezüst színben pompázó – óriásgyík újra tombolni kezdene, nagyobb eséllyel éli túl a pusztítást.

Pókunk leereszkedett immár másodszor a tó közepén megbúvó barlangba, az ezüsten csillogó robosztus test elé állt, és ismét belefogott mondókájába:

“Üdvözöllek gaz sárkány! A nevem Plinc Máh-T’, én vagyok az Icike-Picike Pókkirályság, Máh-hon, trónjának örököse. Azért jöttem, hogy megküzdjek veled, és kiszabadítsam az Üveghegy melletti királyság királyának legfiatalabb lányát, Lille királylányt, kit galád mód elraboltál, s fogva tartasz! Készen állsz a küzdelemre, óh mondd, gyíkok legzsarnokabbika?”

És a sárkány, bármily meglepő a most következő fordulat: aludt tovább.

Mivel Plinc továbbra sem tudta ezt mire vélni – arcátlan gyalázat ez az illetlenség, a párbajkódex földbe tiprása: nem válaszolni a kihívásra -, megismételte az utolsó mondatot, biztos, ami biztos.

“Készen állsz a küzdelemre, óh mondd, gyíkok legzsarnokabbika?”

És amikor erre sem érkezett válasz, támadásba lendült: szőtte fáradhatatlan cikázva acélos hálóját, foglyul ejtve a rugalmas, de erős szálakkal a hatalmas szárnyas-hüllőt. A Színe Váltó Sárkány azon kapta magát, hogy alig kap levegőt, és mozdulni sem tud, ráadásul épphogy csak elaludt, és máris felverték – rettentő dühbe gurult. Okádta magából a tüzet, de nem ért el vele rögvest szabadulást, csupán felhevült tőle a fémszál, és szép lassan égetni kezdte testét. Hogy fájdalmát enyhítse, jobb szélső fejét kicsit kimozgatva a szorításból – fagyasztó lehelletével lehűtötte felforrósodott börtönét, és nem adta fel! Ismét tüzet okádott, majd fagyasztott, újra és újra, mígnem a szálak erejüket vesztve törtek semmivé, ahogy egy végső tűzcsóvával szilánkokra robbantotta kelepcéjét.

A robbanás ereje a kis pókot – csakúgy, mint legutóbb – a levegőbe röpítette, s ő meg sem állt Sámson táboráig – arra az igen ésszerű következtetésre jutva, hogy “ez nem jött össze, új terv kell”….

Ötödik rész
Negyedik rész
Harmadik rész
Második rész
Első rész

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top