Láthatatlan – eredet

Láthatatlan – eredet

Ez a bejegyzés immáron a negyedik a sorban az Apatolla dalok eredetéről/hátteréről: hogyan, miért született az adott dal, a szövegben mi mire utal(hat). Ha érdekesnek találtad, vess egy pillantást a többire is (Tollászkodás/Szövegzetek/Eredet->KATT)!

“Nem akarok még aludni!” – Ó, te jó ég, hányszor hallottuk ezt már:

-Iszonyat fáradtak, de átlendültek a holtponton?
-Felpörögtek lefekvés előtt (“Mondtam, hogy ne pörgesd fel őket, ugye?!”)?
-Túl sok volt az aznapi élmény, amin még kattogni kell?
-Belemerültek egy játékba, könyvbe, rajzolásba, színezésbe ésatöbbi?
-Izgulás a másnapi történések miatt – szülinapi buli, találkozunk a <Név>-vel, vidámparkozunk, cirkusz, színház, kirándulás, bármiakárnemtúljelentősdeérdekes?
-Négy fal közé szorultunk, és itthon nem fáradtak el eléggé?
-Nem kapta meg a hőn vágyott valamit, ezért most hiszti van?
-Délután túl nagyot/túl sokáig aludtak?
-Hazafelé menet kocsiban elszunnyadtak, és akkor már ki is aludták magukat?
-Nem hagy a tesó aludni?
-Pisilni kell?
-Dörög az ég?
-Nem akar a saját ágyában aludni?
-Hol van az alvósállatka?
-Szomjas?
-Éhes?
-Valaki még valamit?

Ez a számtalan ok és indok – amitől falnak megy néha az ember – remek múzsa. Hiszen mi is az alvás? Felesleges időpazarlás, annyi mindent lehetne helyette csinálni. Ugye? Nem véletlen, hogy az első Apatolla dalok között téma szinten dobogós helyen áll az alvás/altatás. Ott az Altató, a Láthatatlan – és a Manófej is erősen kapcsolódik. Egyrészt azért, mert alvás előtti énekléshez készültek eredetileg a dalok, másrészt eléggé fontos érzelmi hullámokat vertek a szülői szív nyugodt taván – és ez általában hangosan végződik.

Nálunk az alvásig egy eléggé bevett rutin mentén jutunk el. Vacsi (mennyit lehet nyammogni egy szendvicsen??!), fürdés (már itt lehet kifogásokat találni, hogy elhúzzák a dolgot ), mese 1 (apa – modern, folytatólagos, pl.: Végtelen történet), mese 2 (anya Lilinek), mese 3 (anya Máténak – paralel Lili hintázik apával sötétben, apa énekel), két gyerkőc egy ágyra, apa énekel párat, anyának puszi, pisilés, kis hisztiskijárkálás, alvás. És minél több elemből áll egy rutin, annál több helyen lehet problémázni. Miből legyen a mese? Miért ezt énekeled? Lili miért kapcsolta fel/le a lámpát? Nem hagy békén? Nem találom a… És fentebb már felsoroltam jó pár lehetőséget. És ugye minden kérdésre kell egy válasz, akár ugyanaz, hogy tovább haladjunk a cél, az alvás felé. Erről szól a Láthatatlan: a legjobb kifogás – nincs meg a párna, a takaró, sőt, az ágy sem, akkor ugye nem tudok sajnos aludni..

A dallama nincs túlbonyolítva, a pengetés mondjuk picit egyedi a többi Apatolla dalhoz képest (verse alatt). A stúdióban, amikor felvettük, hm… – nos, volt egy érdekes(!) hangzása ennek a sikálásnak, amit jól le kellett keverni. Mint a tücsökciripelés. Egy részlet a nem kevert instrumentális anyagból:

Cirip-cirip.

Egyébként mióta felvettük, picit módosítottam a felépítésen – koncerten már úgy játszom, hogy üveghangokkal indítok, és azzal is zárom a végén az egészet. Így picit intimebb a hatás, hiszen egy belsőséges beszélgetésről van szó gyermek s szülő között 🙂

Szerkezetét tekintve a szöveg fő, visszatérő/ismétlődő eleme: “Nem akarok még aludni!” E köré épülnek a versszakok. Az első kettő leírja a helyzetet – hiszti van. Aztán megpróbáljuk kideríteni, hogy mi a mostani hisztinek az oka, és következik három élmény-versszak:

A vizezős játszó. Káposztásmegyer 1., Kresz-park mellett van egy szuper, vizezős játszótér, ami után persze teljes ruha-csere kell, mert totál saras lesz a gyerek, de jó buli. Az út túloldalán pedig van egy fagyizó, ahol óriási – egész finom – gombócokat lehet kapni. És vannak lépcsők!

Máté imádja a cirkuszt. Nem mintha iszonyat sokszor mentünk volna, de időnként mégis felhozza magától, hogy mikor megyünk már (vagy csak látott valahol egy plakátot) – így ha jön a környékre vándorcirkusz, biztos, hogy elmegyünk egy előadásra. (Alakult már úgy, hogy hirtelen döntés

Amíg el nem romlott a diavetítőnk, addig a “mese 2/3” elemek gyakran diafilmről történtek – a virslit imádják, és tényleg volt egy este, amikor a hűtőben pihentt bekészítve egy dinnye, és a virsli után még azt is betolták.

A felsorolás egyértelművé teszi: sok-sok élmény, túlságosan felpörgött tőle – szülői lehetséges eszköz: az álom említése. Az egy szuper dolog! Újra átélheted a kalandokat, vagy teljesen újakkal találhatod magad szemben, de a lényeg:  minél gyorsabban elalszol, annál hamarabb lesz holnap és holnap még jobb dolgokat csinálunk majd. És ne aggódj, itt a párna, az ágy, a takaró – bújj bele, és válj láthatatlanná te magad.

A dalban beválik, de nálunk – igazából sosem használt. Azt viszont bizton állíthatom, hogy mindig eljött az a pont, amikor elaludtak. 🙂 Más kérdés, hogy a türelmünk ezt igen megsínyli, főleg, ha több ilyen éjszaka követi egymást… Nem tudok mást mondani, minthogy: kitartás!!

Nincs más hátra, mint meghallgatózni a dalt itt:

És elolvasni hozzá a szöveget

ITT.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top