Manófej – eredet

Manófej – eredet

A CsaládDalOK EP-ről már csak ez a nóta hiányzott eredet/háttér szempontjából: hogyan, miért született az adott dal, a szövegben mi mire utal(hat). Ha érdekesnek találtad, vess egy pillantást a többire is (Tollászkodás/Szövegzetek/Eredet->KATT)!

Amint az eléggé egyértelműen következik a szövegből (“lassan három éve történt… szomszéd szobában alszik egy huncut, kis manófej”) ez a dal Máté harmadik szülinapja előtt íródott. Egy esti rituálét ír le – azaz hogy jutunk el arra a pontra, hogy végre csendben szuszogjon az ágyán.

Nem tudom, hogy minden családnál így van-e (nyilván nem, kivétel mindig akad), de nálunk komoly hadüzenet kell ahhoz az esetek többségében, hogy a gyerkőcök belekeveredjenek a kádba. Aztán természetesen kijönni nem akarnak. Majd ha sikerült a háború sújtotta fürdőövezetből kimenteni őket, jöhet a mese (több kör is, lásd: Egy végtelen történet – eredet) – néhány kedvenc: Holle anyó (nézzétek meg a Budapest Bábszínház előadásában, ha még nem tettétek, iszonyat profi munka!), Jancsi és Juliska – diázva, Süsü, és persze Bartos Erika szülemények.

Igyekszünk minden évben eljutni egy pár napra egy gyerekbarát szállodába itthon, ahol tavaly megismerkedhettünk Kecskés Karinával, aki a metamorphoses meseterápia eszközeit használva szórakoztatta a csemetéket (csak ajánlani tudom a kapcsolódó CD-t). Az egyik ilyen alkalom a félelemről – félelmekről szólt. Itt az utolsó feladat az volt, hogy a gyerkőcök megosszák, mitől félnek leginkább. Máté válasza: a koboldoktól.

A hercegnő és a kobold óta tudjuk (muszáj megjegyeznem: magyar a rendező), hogy az éneklés elkergeti az éjszaka teremtményeit, így este ez (mármint az éneklés persze, nem a kobold) nem maradhat el. És ha már választani lehet, hogy mit emeljek a dalszövegbe, akkor amit Anyától legtöbbször hallhattak, amikor babák voltak: adjon Isten jóéjszakát.. (És ott egy apró utalás is a plágium előtt a szövegben az első Apatolla dalra – írd meg egy kommentben, hogy mi ez, ha rájöttél! 🙂 )

Ami a dallamot illeti: igyekeztem visszadni a felvezető akkordokban a harangszót, és íveket belevinni a verse részekhez – nincs refrén, csupán egy bridge szakítja meg a szerkezetet, ami aztán rávezet majd a zárásra. Előbb lettem kész az alapdalammal – a kis felvezető részeket, amik lényegében a refrént helyettesítik, később adtam hozzá.

Örülök neki, hogy sikerült felvenni stúdióban, de el tudnék képzelni hozzá egy gazdagabb hangszerelést is. Meglátjuk, mit hoz a holnap.. 🙂

Aki még nem menekült el innen, az most elérte azt a részt, ahol linkelgetek dalt, szöveget.

Itt lehet a dalt meghallgatni/letölteni:

A dalszöveg elérhető

ITT.

Vagy, akár a kettő együtt is elérhető a lyric-videóban alant:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top